XXI. Csepel

Csepel Budapest 21. kerülete, az egyetlen ami a Csepel- szigeten fekszik. Egyaránt megtalálható itt lakótelep, ipari városrész, vízpart és kertvárosi rész is.

Történelmi múltja egészen a jégkorszakig nyúlik vissza amikor a Csepel-sziget földjének nagy része a jégkorszak után Duna árterülete lett. Ásatási leletek bizonyítják hogy honfoglalás után itt magyarok törzsközösségek laktak. A sziget Árpád leszármazottainak birtokában volt. 1950 óta tartozik a fővároshoz, de mindig is ismert település volt.

Csepel életében fejlődésében meghatározó esemény volt, hogy a Weiss testvérek beindították a töltényfelujitó és szétszerelő műhelyüket amely alapja lett a Csepel Művel gyáróriásnak. A Csepel Nemzeti és Szabadkikötő a Duna tengerhajózás központja lett. A címer 2012-ben változott meg. Csepel védett területe a Tamariska-domb, itt élő homoki növény és állatfajok vannak. A Duna teljes területe Csepelen Kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területekhez tartozik.

Csepel SC.-ben lévő sportok, melyek külön klubot alkotnak: atlétika, birkózás, evezés, kajak-kenu, kerékpár, kick-box, kosárlabda, labdarúgás, öttusa, röplabda, vívás. A Csepeli Munkásotthon a kerület lakosainak kultúrális és művészeti igényéinek kielégítését szolgálja. Művelődési házak: Királyerdei, nagy Imre, Radnóti Miklós. Csepeli strandfürdő a Királyerdőben a kis-Duna mellett található.