Szigetcsép

Pest megyében a Ráckevei járásban található Szigetcsép. Budapesttől 30 km.-re találhatjuk. A községet Budapestről fűzfasor indítja és nádasokkal teli holtágat találunk. A holtág az élővízi csatornáját az RSD vel csőáteresz biztosítja ami a hókony  azaz a Duna jeges áradása hagyott maga után. Ez a folyóág itt nyúlik be a szigetre.

Duna part mentén gyékények és sás húzódik végig. A nádasok szigeteket alkotnak ezt hívják úszólápoknak. A vízen sárga tavirózsákat is láthatunk ami ritkább mint a fehér fajtája. Állatvilágban gazdag: haris, bölömbika, törpegém, récefélék, nyulak.

A falu határában folyami kavicsréteg van.A r mezőgazdaságon kívül sok lakos folglalkozik még a gumiüzemben, és ablakgyártó üzemekben, valamint a határban csirketenyésztő üzem is működik. A magas páratartalom kedvez a kertészkedőknek.


A rézkorban is lakott terület volt már. 1559-ben Csépány néven pusztaként emlegették. Több alkalommal sújtotta a térséget árvíz, a legnagyobbak a 1876-os -s 1940-es évben történt. Nevezetességi közé tartozik a Szigeti Szabadstrand, a Szerv ortodox templom, római katolikus templom és a református templom.