Szigetbecse

Csepel – sziget déli részén, a Duna holtágán helyezkedik el, a Pest megyében található község. A fővárostól 48 km-re találhatjuk Szigetbecsét.


A község fő idegenforgalmát az üdülők és horgászok jelentik. A holtág gazdag természeti vidéke mellett a dunai szabadstrand is kellemes kikapcsolódást nyújt. Közel 9 km-es területen épült ki az üdülőterület. Maga a községi központ nem épült közvetlenül a Duna ág mellé a sok árvíz miatt.

Bél Mátyás helytörténész szerint a talaj homokos, de eléggé termékeny, viszont megköveteli  a trágyázást és a háromszori szántást. A Balassa téri kis tavacska nagyszerű helyszín a korcsolyázásnak, jéghokinak.

A központot és a Dunapartot óriási rétek, nádasok, tölgyesek és szántók választja el. Számos fotóművészt, festőt ihletett meg e táj, köztük André Kertész is. Életfa elnevezésű fafaragást mindenképpen tekintsük meg ha erre járunk, gyönyörű hagyomány örző motivumaival a szobor a község szimbólumává vált.

Évente megrendezésre kerül a tojásfutás verseny, ami kicsik és nagyon számára is jó móka a természetben, melyet minden húsvétkor megrendeznek. A szép tornácos vaskerítéses svábházak mellett elhaladva, mielőtt letérne a holtágra álljon meg a kis parknál, ahol Szent István templom emlékhelyének őrző keresztjét csodálhatjuk meg.