Szigetszentmiklós

Budapest központjából 20 km-re találjuk a Csepel-szigeten. Északról Csepel határolja. A város címeres a tárcsapajzs, kék címerében kost láthatunk, mely az ősi állattartásra utal. A település Szent Miklósról kapta a nevét ami a halászok és a pákászok védőszentje.

Már 7000 éve lakott terület. Honfoglalás után Árpád szálláshelye itt volt.Gyors várossá fejlődést Budapest közelsége és az idetelepült ipari létesítményeknek köszönheti, gazdagabb társadalmi élet zajlik évről évre.

A városi közösség életben jelentős szerepet töltött be a Városi Könyvtár és Közművelődési intézmény, ahol több civil és társadalmi szervezet kap helyet. A városi galériában helyi művészek munkát csodálhatjuk meg. Hagyományörző rendezvény a Szabacsi nap, ahol ősi mesterséget tekinthetünk meg. A város emlékeit a Helytörténti Gyűjtemény őrzi, egyetlen ipartörténeti műemléke a városnak a Lakihegyi Rádió-adótorony.

Sok turistát vonz a Rákevei(sorokári)Duna. Nádasokkal benőtt hely kedvelt a horgászoknak. Láthatunk is vízityúkokat, tőkésrécéket úszkálni a nyaralók közelében. Az úszólápokon még ritka orchidefajok is élnek. Az elmúlt évtizedben a parthoz közel alakult ki az iszapos-kavicsos zátonyokon lévő új növényfajok. 2013-tól a város járási központ lett.