Makád

Község varázsát a Duna partján fekvő makádi erdők és ottani vizek adják. Ősi múlttal rendelkező község a Csepel-sziget déli részén található Budapesttől 50 km-re. Három oldalról a Duna veszi körül. A holt ágak a régebbi medrek nyomait találhatjuk mindenhol.

306 256 012 081

Árvizek idején telítődik a mai Zátonyok mélyedésén és a Kisduna kertek valamint a Szigetek vonalán jut ki Sésérre. A sziget északról délre enyhén lejt kedvező éghajlata az Alföld éghajlatánál csapadékosabb. Állatvilágában a nádasokra jellemző és ártéri erdőkre jellemző állatfajtákat figyelhetünk meg. Középkorban híres vadászterület volt a makádi erdőség.

Vízi és erdei madarak közül megtalálható itt: sármány, nádirigó, búbos vöcsök, szárcsa, vízityúk. Ritkán látható még szürke gém és vadliba. Mezők felett repül rétisas, vércse kánya, erdőkben tanyázik: szarka, harkály. Makád a szigeti reformáció fontos települése.

A 18-19. században súlyos kolerajárvány miatt 133 ember esett áldozatul a betegségnek. A lakosság a mezőgazdasági és ipari tevékenység mellett falusi turizmus kialakításában jelentősen részt vesz. A makádi nagyerő és halastó kellemes kirándulóhely. A községben született Thúry József a MTA tagja. Érdekesség a községi öregtemető , melyben megtalálhatóak a hagyományos kopjafák.