Tass

Tass a Dél-Alföldi régió, Kunszentmiklósi járásában, Bács-Kiskun megyében helyezkedik el. A község Budapesttől 60km-re található, az 51-es út mentén, Bács-Kiskun megye északnyugati részében.
A teljes népesség 2015-ös statisztika szerint 2739fő. A területe 74,73 nkm. Magyaroszági pozíciója: é. sz. 47° 01′ 08”, k. h. 19° 01′ 44” .


Megközelítése gépjárművel: az 51-es főútvonalról, vonattal: a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia útvonalon Kunszentmiklósi állomásról, ami a településtől kb 5km-re van. A vasútállomás 1882-ben épült meg.
A Csepel-sziget déli csücskénél elhelyezkedő község a nevét Árpád fejedelem unokájáról kapta. A Tas szó török eredetű, jelentése: kőszikla. Valószínűleg Tasnak itt lehetett az egyik szállása. Árpád korban Solt vármegyéhez tartozott a település. Honfoglalást követően István király birtoka volt, később Veszprém-völgyi apácáknak adományozta. A 19.században sok tűzvész, árvíz és kolera betegség pusztította.

Országszerte a települést a horgászok paradicsomának mondják, a természetes környezete nagy részben még érintetlen ez az ipari létesítményeknek a hiánya következtében. 1926-1929 között épült meg egy kisebb vízerőmű, amit egy jeges árvíz lerombolt, de az akkor épült zsilip még ma is áll.

A reformáció kezdetén kálvinista hitre tért Tass. 1628-tól már saját papja volt, első templom 1644-ben épült.