IX. Ferencváros

Ferencváros Budapest 9.kerülete. A városrész I. Ferenc trónra lépésének alkalmából kapta a nevét. A Lágymányosi-híd kiépítése gyökeres változást hozott a környék életébe. Többféle sportlétesítmény épült a hagyományos zöld területeken.

Sajnos a környezetkímélő vasúti ellátás ma már rohamosan feledésbe merül. Ferencváros Budapest Pesti oldalán található. 1928 március 13-án hatalmas árvíz súlytotta a területet, elárasztva Pestet, szinte teljes egészben lerombolva Ferencvárost. A város újjáépítése szinte azonnal megkezdődött új építési szabályzatokkal, ami megakadályozza a katasztrófa elkerülését. 1850-es évektől a Pest-Buda ipari, kereskedelmi és népesedési fejlődése felgyorsult.

A századfordulóra 3 elkülönülő részre tagolódott Ferencváros: polgári- belső Ferencváros, gyárnegyed- soroksári úti-külső Ferencváros, és gyárnegyed dolgozó – középső Ferencváros. A millenium idején több új középülettel gazdagodott a kerület. Ebben az évben adták át a Ferenc József (mai Szabadság) hidat,, októberben avatták fel az Iparművészeti Múzeumot.

A központi Vásárcsarnok 1896-ban készült el. A kerületben működik az ország egyik legjelentősebb sportegyesülete az FTC, aminek labdarúgó standionja, a Groupama Aréna az Üllői úton. Főbb látnivalók a kerületben: Budapesti Corvinus Egyetem, Iparművészeti Múzeum, Művészetek Palotája, Holokausz emlékhely, Semmelweis Egyetem, Zwack Unicum Múzeum és Látogoató központ.