Tököl

Csepel sziget egyik legrégebbi települése Tököl. Nevét az árpád fejedelem lovászáról nevezték el. A 16. században mezőváros, és a csepeli ispán székhelye volt. Nemzetiségi jellegű település, lakosságában megtalálható horvát,német és szerb származású lakosok is.

A Duna főága mellett fekszik Tököl. A címerben két lábon álló egyfarku oroszlán látható, ami a mellső lábaim emeli ez a fő motívum. Közlekedésében fontos állomás volt hogy 1892-ben Tökölig kiépítették Budapesttől a HÉV útvonalat. Már a II. világháború idején működött a tököli repülőtér, jelenleg is ideiglenes le és felszállóhely minősítéssel rendelkezik.

A város határában 1958-ig Honvédségi alakulat működött azt követően börtönné, fokházzá alakították át az épületet. A lakosság főleg mezőgazdaságból él, erős talpakon áll az önálló gazdálkodás is. Jelentős kulturális hagyomány az idegennyelvek oktatásának biztosítása.

A lakosság nagy része katolikus vallásúak. Innen származó színésznők Csomós Mari, vagy világválogatott kézilabdásunk Szilágyi István is, Pesuth Rita kick-boksz világbajnok. Természeti látnivaló a Duna partján Urbanicza-sziget és horgásztavak, a parkerdő és a kisdunai üdülőterület.