Ráckeve

Ráckeve a Csepel-sziget déli részén található. A Ráckevei járás székhelye. Budapesttől 50 km.-re délre fekszik. A Duna-ág legdélebbi, gépjárművel is igénybe vehető hídját találjuk itt az 1896-b-an épült Árpád hidat.

Ráckeve már rézkor óta lakott település, honfoglaláskor Árpád törzse foglalta el és lett egykori kedvenc vadászterület. Mátyás király uralkodása alatt vált fontos központtá. A 19. században nagy felemelkedést jelentett a Millenium időszaka. Például a régi fahidakat felváltotta a vashíd, új városháza épült.

Fontos esemény még a régmúltból hogy 1975-ben adták át a melegvizü termálstrandot. A városi jogot 1989-ben kapta meg újra. A városi kultúra életében jelentős szerepet játszik a KÉVE néptánc együttes illetve már a sokéves hagyomány az Országos Nemzetiségi Fesztivál mely nemzetközileg is elismert. Gazdaságilag főként a zöldség és gyümölcstermesztést, a hűtőházi munkát és az élelmiszeripari gépgyártás a jelentős.

A város legimpozánsabb épülete a barokk stílusba épült Savoyai kastély. A Ráckevei Vízimalom Magyarország utolsó hajómalmának működő rekonstrukciója. Vasárnaponként megtekinthető az őrlés. Minden szerdán és szombaton megrendezésre kerül a Csónakos piac, ahol bolhapiac jelleggel minden megtalálható. Megrendezésre kerül június első hétvégén János Vitéz Napok, augusztus 12-20-ig pedig a Népművészeti Vásár.